De verdwenen Zwinhavens

België telt drie hoofdrivieren (rivieren die in zee uitmonden). Tot de late middeleeuwen was er echter nog een vierde: het Zwin, een zeearm die Brugge verbond met de Noordzee. Door verzanding blijft er van die zeearm alleen nog een natuurpark in het kustgebied nabij de grens met Nederland over. De prachtige, interactieve fietsroute 'De verdwenen Zwinhavens' laat je ontdekken hoe het landschap er nu uitziet maar ook vroeger uitzag.

De Verdwenen Zwinhavens fietsroute laat je het historische Zwinlandschap tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge ontdekken (60 km, of kies voor een lus van 44 km of 31 km). In de middeleeuwen lag hier de brede Zwingeul. Langs de geul lagen dé tophavens van Europa die vooral Brugge één van de rijkste steden maakte van die tijd.

 

De volledige route is bewegwijzerd maar kan je ook volgen via fietsknooppunten.

Meer info vind je op verschillende websites.

1. Vertrekken deden wij in het witte dorp Oostkerke-Damme waar we de auto makkelijk kwijt raakten nabij de kerk. Dit dorp was in de middeleeuwen één van de havens. Een 'timescoop', een virtual-reality-kijker met auditieve uitleg in vier talen laat je zien hoe het er uitzag in die tijd.

Je kan ook een app installeren die jou onderweg info geeft over verschillende opgravingen die daar gebeurd zijn.

2. Net op de middag trokken we de remmen dicht voor de lunch in Sluis. Dit stadje was de laatst overgebleven haven van het Zwinbekken in de loop van de verzanding. Bij 'Petrus en Paulus' aten we een croque en een hartige pannenkoek om met nieuwe energie weer verder te rijden.

3. Na nog een koffie in Retranchement keerden we terug via een uitloper van het natuurpark 'Het Zwin' waar een uitzichtspunt gebouwd is dat bij hoogtij in het water staat. Hierna sneden we een hoek af van de route in plaats van rond het natuurpark te fietsen naar Knokke.

4. Flirtend met de grens reden we terug naar ons startpunt en stopten nog even in het mooie Sint-Anna-ter-Muiden waar de lentebloeiers op het kleine marktplein een streling voor het oog zijn.

5. Terug in Oostkerke sloten we de fietstocht af met een koffie in 'De Knotwilg', een gezellige, bruine kroeg waar ook volksspelen ter beschikking staan.

Wij reden deze keer met de personenwagen naar het startpunt maar voor de camperaars zijn er voldoende mogelijkheden naast of nabij deze fietsroute:

  • parking Damme-Zuid in Damme
  • camping De Meidoorn in Sluis
  • parking Crea-Trends Vacations in Retranchement
  • camping De Wachtsluis in Retranchement
  • Strandcamping De Zwinhoeve in Retranchement

Reactie plaatsen

Reacties

Agnes Lattenist
11 maanden geleden

Interessant!
Fietsroute met nieuwe naam nu deden we eind jaren negentig De uitleg nu stimuleert ons om ze opnieuw te doen 👍👏

Maak jouw eigen website met JouwWeb