15 - 21 maart 2024
Slikken, schorren, Idesbald, IJzer, polderkanalen en -grachten, de Ganzepoot, Sint-Idesbald, Coghe. Dit zijn de sleutelwoorden van een weekje aan of nabij de westkust van ons land.
In de vroege middeleeuwen (10°-11° eeuw) kwam de Noordzee veel verder bij hoogwater. Bijna de hele Westhoek maar ook een brede strook van onze oostkust stond dagelijks tweemaal volledig onder water. Zo ontstonden slikken en schorren. Slikken (slijk) zijn de delen zonder begroeiing, schorren zijn de iets hogere delen waar wel begroeiing op staat. Nu zijn er nog twee natuurgebieden in Vlaanderen waar daar iets van overblijft: de IJzermonding en het Zwin.
Vanaf de 10de en 11de eeuw begonnen paters en monniken dit gebied in te polderen zodat een groot vruchtbaar landbouwgebied gecreëerd werd. Eén van de grootste abdijen in die tijd stond in Koksijde. De derde abt van deze abdij was Sint-Idesbald, een naam die we nu nog altijd veel tegenkomen. Zelfs een gehucht van Koksijde is naar hem genoemd.
Het inpolderen was een ingenieus systeem van grachten en kanalen die het water afvoeren naar zee bij laagwater. De Ganzepoot in Nieuwpoort is daarvan een belangrijke sleutel om dit te regelen.
Karel Coghe deed tijdens de eerste wereldoorlog het omgekeerde om de IJzervlakte onder water te zetten en zo de opmars van het Duitse leger te stoppen.
Maar ook bij de recente overstromingen van november 2023 bewijst dit systeem van afwatering nog altijd zijn nut zoals we zelf ook konden merken als we toen ook in Nieuwpoort waren.
Vrijdag - zondag: camperfestival op camping Kompas te Nieuwpoort
Dit weekend hadden we ons ingeschreven voor dit treffen van Pasar. Het weekend was gevuld met een rijk programma van beursstandjes, demo's, workshops, reisvoorstellingen en wandelingen. Vrijdag was er bovendien een paëlla-avond en zaterdag een bbq-avond telkens gevolgd door muziek en dans.
Voor de paëlla hadden we ingeschreven samen met nog zo'n 300 anderen. Op zaterdag volgden Jozef en ik een workshop fietsen onderhouden en herstellen door Tony De Haes, voormalig mecanicien van Sven Nijs.
Zaterdagnamiddag trok ik de wandelschoenen aan voor een geleide natuurwandeling door de slikken en schorren van de IJzermonding (rechteroever). Dit natuurdomein is enkel toegankelijk met een natuurgids om de zeldzame begroeiing te beschermen.
Van de camping naar het natuurgebied kwamen we langs De Ganzepoot en iets verder langs het monument van koning Albert I waar onder het monument een museum is ingericht met vooral aandacht voor de onderwaterzetting door Karel Cogghe. Omdat de gids ons stond op te wachten was er geen tijd om dit te bezoeken.
Zondagmorgen schoven we nog aan voor het verzorgde ontbijtbuffet in de feesttent. Het rijkelijke ontbijt zorgde dat we gerust de lunch konden overslaan. In de vroege namiddag verlieten we dan de camping en reden naar camperplaats Camperduin in Koksijde waar het heel wat rustiger was.
Maandag: Koksijde
Omdat we de camperplaats ten laatste om 13.00 uur moesten verlaten, vertrokken we al rond 11.00 uur naar die andere camperplaats in Koksijde aan de landingsbaan van het militaire vliegveld waar we eerst lunchten. Met de bedoeling om vandaag het abdijmuseum Ten Duinen te bezoeken, verplaatsten we ons na de middag naar de parking aan de prachtige O-L-Vrouw Ter Duinenkerk waar ook de graftombe van de Heilige Idesbald te bezichtigen is.
Het abdijmuseum was vandaag echter gesloten zodat we verder wandelden tot en langs het strand van Koksijde waar we ook een terrasje deden voor een koffie. Terug bij de camper namen we wel nog de tijd om de kerk te bezoeken; een aanrader.
Vervolgens reden we door naar een volgende camperplaats: Camperpark Veurne in het Will Tura-sportpark, een camperplaats met 38 plaatsen waar veel gemeenten een voorbeeld kunnen aan nemen.
Dinsdag - donderdag: Veurne
Deze dinsdag en woensdag waren twee mooie lentedagen beloofd, reden genoeg om de fietsen uit de 'garage' te halen en zo de omgeving te verkennen.
Dinsdag fietsten we terug naar Koksijde, vervolgens langs de kust naar De Panne, langs het natuurreservaat de Westhoek naar Adinkerke en door De Moeren via Beauvoorde terug naar Veurne. In De Panne waren ze alles aan het klaarzetten voor de wielerwedstrijd Brugge-De Panne van morgen en aten we een croqueske. In Beauvoorde waren we niet de enige fietsers die de remmen dichttrokken om een terrasje te doen en te genieten van het lentezonnetje.
Woensdagnamiddag fietsten we de andere kant op, richting Diksmuide tot in Lampernisse. Een terrasje zoeken voor een koffie hoefde niet want een oom die daar woont, trakteerde ons welwillend op een koffie. Terug in Veurne waren we net op tijd om de renners te zien voorbijzoeven op de Grote Markt en de laatste kilometers te volgen naar De Panne op groot scherm met een drankje in het zonnetje.
Niet gepland maar leuk meegenomen: beide fietstochten van het ene fietsknooppunt naar het andere leidden ons ook een deel op de Cogghe-Geeraert fietsroute die de onderwaterzetting tijdens de eerste wereldoorlog belicht en waarbij je langs verschillende momumenten komt.
Het was niet de eerste keer dat we Veurne aandeden maar fietsen langs het vele groen en de mooie waterpartijen aan de rand van de stad heeft ons toch weer aangenaam verrast.
Reactie plaatsen
Reacties