Het waterrijk(e) Nederland - deel 3

De IJsseldelta

Een volgende sleutelwoord bij het ontdekken van het waterrijke Nederland is 'IJssel'. Waar het de bedoeling was om Urk te bezoeken aan het IJsselmeer na een bezoek aan Staphorst, moesten we dit laten varen door de felle wind van de laatste dagen en hebben we vervangen door een bezoek aan de Hanzestad Hasselt. Jawel, ook in Nederland blijkt er een stad Hasselt te zijn. Ee leuk verhaal hierbij kregen we op camping Stadsgaten dat een vrachtwagen hier kwam leveren, zijn leveradres echter niet vond en eigenlijk in Hasselt - Belgisch Limburg moest zijn. 

Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

dinsdag 20 augustus

Van Giethoorn reden we zuidoostwaarts naar camping Stadsgaten nabij Staphorst. We werden er heel hartelijk ontvangen door de eigenares die op deze voormalige boerderij een kleine camping begonnen is nadat ze hun boerderij hadden doorgegeven aan een zoon. Voor een mooi tarief (Op de meeste camperplaatsen in Nederland betaal je evenveel of zelfs meer) heb je hier een kindvriendelijke, kleinschalige camping. 

Met zicht op de weide genoten we nog van de weidse vergezichten. Niets deed vermoeden dat dit niet lang meer zou duren, de vele regen die Vlaanderen vandaag te verwerken kreeg, kwam onze richting uit en hield ons 's avonds binnen.

woensdag 21 augustus

De reden dat we hier naartoe gereden waren, was de derde Staphorstdag vandaag. De Staphorstdagen zijn een drietal dagen waar een lokale vereniging ons terugbracht in de tijd.

Het was de bedoeling om van de camping naar Staphorst te fietsen. Een felle, onaangename wind liet ons kiezen om met de MH naar het stadje te rijden.

Terwijl het verkeer voortraast over de A28, die Staphorst doorsnijdt, komt de  bezoeker een paar honderd meter verderop even op adem bij de sfeer van het met de hand maaien en dorsen van de rogge, oude en vooral agrarische ambachten, zoals strohakselen, touwdraaien, het haren van de zeis of zende, houtbewerken o.a. klompen maken), enz. Deze worden gedemonstreerd op het erf van een originele Staphorster boerderij.

Daar is ook een demonstratie te zien van het beroemde Staphorster stipwerk, de historische brandweer geeft regelmatig een demonstratie over het bluswerk in die tijd en je kan er ook volgen hoe boter gemaakt werd op iedere boerderij voordat de melkindustrie dit overnam.

Ook staan er een wisselend aantal antieke bromfietsen, auto’s, tractoren of werktuigen opgesteld. Bovendien kan men zich er laten wegen op een dorpswaag uit 1788 en is er voor de kinderen gelegenheid om zich rond te laten rijden in een echt Staphorster treintje, speciaal gemaakt door één van de vele vrijwilligers. 

De leerrijke, Bokrijkse namiddag sloten we af met een  bezoek aan het warenhuis om de koelkast wat aan te vullen. Terug op de camping zetten we onze neus (die van de camper, bedoel ik) in de andere richting om toch iets minder last te hebben van de wind.

donderdag 21 augustus

Zoals eerder gezegd, euh geschreven, zouden we vandaag naar Urk rijden. Dit charmante stadje aan het IJsselmeer haalde in de coronaperiode vaak het nieuws omdat de Calvinisten het virus zagen als een straffe Gods.

De weerapp gaf voor Urk echter windsnelheden aan tot 6 à 7 Beaufort zodat we het plan wijzigden en naar het vlakbij gelegen Hasselt reden, waar we nu logeren aan de jachthaven. De wind waait hier ook stevig maar hier en in de binnenstad was het te harden.

Hasselt ligt aan het Zwarte Water nabij de monding van de Overijsselse Vecht. Het Zwarte Water had vroeger een open verbinding met de Zuiderzee. De eerste inwoners vestigden zich op de hoger gelegen zandruggen aan de rivierzijde. De oudste gedeelten van Hasselt zijn nog duidelijk herkenbaar door hun hogere ligging. Door de ligging aan een knooppunt van land- en waterwegen werd Hasselt een belangrijk handelscentrum. Opgravingen hebben uitgewezen dat in een deel van Hasselt al rond 1000 v. Chr. mensen aanwezig waren.

In 1367 wordt voor het eerst vermeld dat Hasselt aangesloten was bij de Duitse Hanze. De stad werd in dit verbond van handelssteden vertegenwoordigd door Deventer. Ook werd met Kampen samengewerkt.

Hasselt was in de late Middeleeuwen ook een religieus centrum. De bedevaartkapel De Heilige Stede vormde het middelpunt van de middeleeuwse pelgrimage en een vaste stopplaats op de tocht naar Santiago de Compostella vanuit het noorden van Nederland.

Hasselt ligt aan de rand van de IJsseldelta, deze ligt aan de monding van de IJssel. Het bijzondere gebied wordt dus omringd door de drie Hanzesteden Zwolle, Kampen en Hasselt, ook de tapijtstad Genemuiden en watersportparadijs Zwartsluis. In het midden van de IJsseldelta ligt Nationaal Landschap IJsseldelta met daarin één van de oudste polders van Nederland.

De IJssel mondde vroeger uit in de Zuiderzee. Nadat deze in 1932 werd afgesloten met een afsluitdijk werd het meer dan 1100 km² grote meer dat zo ontstond, herdoopt als IJsselmeer. Er ontstond ook een nieuw stuk land: de nieuwe provincie Flevoland die eigenlijk nog maar 40 jaar oud is.

vrijdag 22 augustus

Met net geen 300 km voor de boeg (om in scheepstermen te blijven) dachten we met een halve dag rijden wel  toe te komen. Filerijk Nederland zorgde echter dat dit een hele dag werd. Daar bovenop speelde de wind ons nog altijd parten en gaf de camper vaak een goeie duw in zijn zij. Het was dus algauw halfvijf toen we de remmen dichttrokken bij Etienne en Marianne te Eeklo om wat bij te praten en te overnachten als laatste stop huiswaarts.

Maak jouw eigen website met JouwWeb