Giethoorn
Giethoorn is een waterstreekdorp in de kop van Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel en ligt tussen Steenwijk en Meppel.
Het dorp telt 2630 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het 'Hollands Venetië' genoemd. Giethoorn is langgerekt en bestaat uit drie buurten die steeds versprongen van elkaar liggen. In het noorden is dat het Noordeinde, dan volgt de Middenbuurt en ten slotte het Zuideinde. De Dorpsgracht is de centrale as van Giethoorn en eindigt in het zuiden in het Zuideindiger Wijde. De boerderijen en huizen zijn gescheiden door kavelsloten waarover vlonders liggen die de huispercelen verbinden. De bultrugboerderij is kenmerkend voor Giethoorn. De boerderij lijkt een bult te hebben doordat de schuur hoger is dan het woonhuis.[2]
Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom.
De enige doorgaande verbinding door het oude dorp over land is een fiets- annex wandelpad dat van het Noordeinde naar het Zuideinde loopt en alleen door de Kerkweg tussen Noordeinde en Middenbuurt onderbroken wordt. Het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. Het belangrijkste traditionele vaartuig dat hiervoor gebruikt werd, was de punter, voortbewogen met een punterboom (punteren). Tegenwoordig worden allerhande motorisch voortbewogen boten hiervoor gebruikt en wordt er nauwelijks nog gepunterd.
Volgens diverse archieven vestigden de eerste mensen zich rond het jaar 1291 in het veengebied achter Fulnaho(Vollenhove). Het waren Flagellanten die zich op aandringen van de Bisschop van Utrecht op een vaste plek vestigden.
Deze kruisvaarders, vooral uit zuid-Europa afkomstig, trokken in groepen door Europa terwijl ze elkaar en zichzelf met zwepen sloegen om boete te doen. Omdat criminelen, bedelaars en hoeren zich bij hen aansloten waren zij een doorn in het oog van de Katholieke Kerk.
Vandaar ook het dringende verzoek van de Bisschop van Utrecht om te stoppen met zwerven. Hij bood hen een stuk grond aan om te gaan wonen en was zo in staat de orde te handhaven in zijn bisdom.
Na de Allerheiligenvloed van 1170, een stormvloed die grote delen van Nederland blank zette en bosrijke gebieden liet teloor gaan, vestigden armen en Flagellanten zich in deze streek. Deze bewoners moesten de grond ontginnen om deze geschikt te maken voor bebouwing. Tijdens deze afgravingen stuitten zij op vele horens van geiten, hoogstwaarschijnlijk gestorven tijdens de Allerheiligenvloed in 1170. Deze vondst was voor de eerste bewoners reden om hun vestiging de naam Geytenhoren te geven. Deze naam evolueerde zich allereerst tot de naam Geythorn en mede dankzij het dialect dat in de regio wordt gesproken is uiteindelijk de naam van het mooiste dorp van Nederland ontstaan: Giethoorn.
Vandaag is het vooral een toeristische trekpleister met natuurlijk enkele soevernierwinkeljes maar vooral veel restaurants en overal bootverhuur om op de grachtjes te varen. Je kan de keuze maken tussen individuele sloepen (fluisterboten) of gegidste rondvaarten met een groepsboot.
Klik op de afbeelding om de video te bekijken.
18-20 augustus
Opnieuw rond de middag kwamen we zondag aan op camperplaats Haamstede even buiten het centrum van Giethoorn. In de namiddag gingen we het charmante stadje te voet verkennen. Op zondag hadden we af te rekenen met het massatoerisme: op de paadjes langs de grachten was het een drukte van jewelste en op de grachten was het filevaren van de vele, vele bootjes. We merkten dat naast Europeanen veel Aziaten en opvallend veel Indiërs rondliepen en -vaarden. Giethoorn is een klassieke uitstap voor de cruiseschepen die aanleggen in Amsterdam.
Gisteren, maandag, was het veel rustiger. Wij maakten een mooie fietstocht in de omgeving die startte door het stadje langs de grachten maar ons verder vooral door landbouwgebied bracht. De streek heeft veel gelijkenis met onze polders maar er zijn ook grote waterplassen waar veel watersporten mogelijk zijn.
We sloten ons bezoek aan het Hollands Venetië af met een lekkere maaltijd in restaurant De Rietstulp.
Maak jouw eigen website met JouwWeb