Andalusië - provincie Cordoba

Informatie

Andalusië (Spaans: Andalucía) is een van de zeventien autonome gemeenschappen van Spanje. In 2012 had het een inwonertal van 8.449.985, en is daarmee de grootste Spaanse autonome regio naar inwoneraantal. De regio is nog eens verdeeld in acht provincies. De hoofdstad van Andalusië is Sevilla.

Andalusië is gelegen in het zuiden van Spanje. Het gebied grenst in het noorden aan Extremadura en Castilië-La Mancha, in het oosten aan Murcia, in het zuiden aan de Middellandse Zee en Gibraltar, en in het westen aan Portugal en de Atlantische Oceaan.

Geografisch gezien valt Andalusië grofweg te verdelen in drie delen:

De Sierra Nevada en aangrenzende gebergten in het zuiden en oosten. De hoogste top is de Mulhacén met 3482 meter, tevens de hoogste berg op het vasteland van Spanje.

De Sierra Morena in het noorden op het grensgebied van Extremadura en Castilië-La Mancha.

De vallei van de Guadalquivir ligt hiertussenin, met het beschermde moerasgebied Marismas del Guadalquivir als de indrukwekkende delta van deze rivier.

Het Spaans dat in Latijns-Amerika wordt gesproken is afkomstig van het Andalusische dialect van het Spaans vanwege de rol die Sevilla speelde in de 16e en 17e eeuw als poort naar de Spaanse kolonies in Amerika. 

De Moorse architectuur treffen we nog volop aan in Andalusië. De regio was immers het laatste bolwerk van de Moren (het koninkrijk Granada), tot ze in 1492 werden verslagen. De bekendste overblijfselen zijn het Alhambra in Granada, de Moskee in Córdoba en de torens Torre del Oro en Giralda in  Sevilla.

Donderdag 4 september 

Twee luie dagen om wat gewoon te raken aan de temperatuur. Op de camping schommelen deze rond de 35 graden. Gelukkig staat er meestal wel wat wind en gelukkig staan we in de schaduw. Slapen lukt wel met alles open, zelfs de deur. We hebben uiteindelijk meer last van de vliegen dan van de warmte.

Gisteren kwam nog het voorlaatste koppel aan, deze voormiddag ook het laatste (Eric en Brigitte). We zijn dus compleet om de rondreis te starten en dit met vanavond een verwelkoming en eerste briefing gevolgd door een gezamenlijk tapasmaal. De sfeer zit alleszins goed om er een leuke vakantie van te maken.

Niet alleen de reisleidster, ook Mathilde, de uitbater van de camping, verwelkomde ons. Met haar reisbureau heeft zij deze rondreis uitgewerkt. Ze wist te vertellen dat ze wel een boontje heeft voor Pasar, een samenwerking die begon meer dan 30 jaar geleden met het blussen van een natuurbrand rond de camping waar een groep van, toen nog, Vakantiegenoegens bij hielp.

 

Vrijdag 5 september 

Vandaag staat een rondrit met autocar gepland voor enkele bezoeken om te tonen wat deze streek te bieden heeft aan producten en de productie ervan.

Wie aan Spaanse producten denkt, denkt natuurlijk aan wijn en olijfolie. Maar ook zoutwinning en een pottenbakkerij staan op het programma. Het hele programma van vandaag staat in het thema van La Campina, het platteland of de regio, ook de naam van de camping.

Ondertussen zijn we terug op La Campina na onze tour door la campina.

Eerst reden we naar een olijfoliefabriek in de buurt. Zoiets bezochten we al eerder. Toch leer je nog telkens bij, in dit geval dat olijfbomen nu dichter aangeplant worden in mooie rijen tegenover vroeger.

Tweede stop was het klooster van Viergen del Valle de Santaella waar het Mariabeeld al helemaal opgetuigd stond voor de vijfjaarlijkse processie van maandag a.s. Twee groepsleden, tevens koorleden, zongen een mooi duet.

Vervolgens ging het naar een pottenbakkerij in La Rambla. We kregen er een prachtige demonstratie van potten draaien met de hand en ook machinaal. In de winkel was het moeilijk om niet aan je geldbeugel te komen. O.a. de kruik gemaakt van de plaatselijke klei die het water koel houdt, konden we niet overslaan + nog een paar souvenirs.

Met een kleine tussenstop aan een zoutfabriek met zoutpannen gevoed door een plaatselijke zoutwaterbron brachten we nog een bezoek aan het wijnhuis Bodegas del Pino waar ze o.a. een dessertwijn maken van druiven die eerst in de zon op de grond verder rijpen tot ze bruin kleuren. Het proces was nieuw voor ons maar de wijn zelf wist weinig mensen te bekoren.

Na dit aperitief was het tijd voor de lunch. Aan de vele gerechten leek geen einde te komen en we leerden zoals de locals om citroenlimonade te mengen met rode wijn: tinto de verano.

zaterdag 6 september

Dezelfde autocar met voorzichtige, vrouwelijke chauffeur van gisteren kwam ons opnieuw oppikken aan de camping om vandaag een bezoek te brengen aan sinaasappelboomgaarden en confituurfabriekje.

De sinaasappelen waren nog groen want pas in november zijn deze rijp om geoogst te worden. Het was vooral een leuke wandeling door de boomgaarden en ook de tuin bij de woning wist te bekoren.

Daarna reden we door naar het dorp Palma del Rio waar confituur gemaakt wordt van citrusvruchten. Het proces is heel arbeidsintensief. Zo worden de appelsienen nadat ze geborsteld zijn met de hand geschild en in partjes verdeeld om de confituur te maken. We mochten natuurlijk weer proeven en kochten zelf een potje confituur van mandarijnen.

Vervolgens reden we door naar nationaal park Sierra de Hornachuelos voor een natuurwandeling waar Mathilde, de campinguitbaatster, o.a. uitlegde hoe kurk wordt gewonnen van de kurkeik. Het was een pittige wandeling want sierra betekent bergketen. Het was behoorlijk klimmen en dalen. Onderweg konden we op een mooie picknickplaats onze lunch verorberen die netjes was klaargemaakt door de camping.

Terug op de camping mochten we 's avonds weer aanschuiven voor het dinner terwijl we konden genieten van een flamenco-avond door een plaatselijke groep. De dansen, gitaarmuziek en zang vielen beter in de smaak door verwacht. Als afsluiter sloot zelfs Mathilde aan bij de groep om te dansen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb