Rondreis Kroatië - Epiloog

Nooit waren we langer op reis dan nu, net geen vijf weken. Nooit hadden we meer kilometers gereden: volgens Polarsteps 4625 km waarvan een 500-tal met een autocar ter plaatse, de rest met de eigen camper. In totaal reden we, heen- en terugrit meegerekend door 8 verschillende landen.

De terugrit is geen apart verslag waardig. In vier dagen tijd reden we huiswaarts van Zagreb (HR) over autosnelwegen via Slovenië naar de grens met Oostenrijk waar we de gps opnieuw instelden op 'snelwegen vermijden' en zo naar Liezen waar we overnachtten nabij het sportcentrum. 

De volgende dag reden we verder op mooie secundaire wegen door Oostenrijk richting Duitsland waar we weer de autosnelweg opgingen tot Wolframs-Eschenbach waar de camperplaats vol bleek te staan. Gelukkig was er iets verder nog plaats genoeg in Merkendorf op ook een mooie camperplaats bij een zwemvijver waar we aan het water frietjes met curryworst zijn gaan eten. 

De voorlaatste verplaatsing ging dan naar Luxemburg waar we in Schengen akkoord gingen om meteen de snelweg af te rijden naar de plezierhaven waar veel camperplaatsen zijn waarvan de mooiste tussen het haventje en de Moezel.

Na nog een tankbeurt in Cappellen ging het over de erbarmelijke 411 en betere 42 naar huis waar we rond halfvier landden.

Een epiloog is tegelijkertijd ook een evaluatie.

Voor wie houdt van kust en oude steden is Kroatië een favoriete reisbestemming. Persoonlijk hadden we liever wat meer van het binnenland gezien dat heel bosrijk en dunbevolkt is. Herzegovina en Plitvice waren dan ook een welkome afwisseling. Het reisprogramma leidde ons vooral van het ene kuststadje naar het andere. De reis van vorig jaar naar Slovenië bood veel meer afwisseling.

Kroatië is wel een duur land geworden: de prijzen zijn vergelijkbaar met de prijzen bij ons voor een bevolking met een gemiddeld inkomen van € 1300 netto. Daarbij zijn er nog eens grote verschillen tussen de steden die veel toeristen aantrekken en andere. Zo betaalden we in Dubrovnik net geen 11 euro voor een pintje en een koffie. 

In totaal stonden we tijdens de rondreis op 7 verschillende campings. De meeste waren echte luxe-campings waar we blij mochten zijn dat ze in de prijs van de rondreis waren begrepen. Zelf zouden we niet meteen voor dit soort campings tekenen maar we hebben er toch van genoten. 

Weerom de grootste meevaller op deze reis was de groep. In groep reizen betekent nieuwe mensen leren kennen. Het was dan ook fijn dat iedereen met iedereen praatte. We hebben ook vaak goed gelachen en wie een probleempje had, werd vlug geholpen door een ander. Sowieso zijn er koppels met wie we contact willen en zullen blijven houden. We kijken ook al uit naar een mogelijke reünie in het najaar.